Ένας ήρωας της ανακύκλωσης!

Βραζιλία δεν είναι µόνο σάµπα, ποδόσφαιρο, απέραντη φτώχεια και απελπισία στη φαβέλα, είναι και µια νέα οικονομική υπερδύναμη για τον 21ο αιώνα.
Σήμερα η Βραζιλία με τον πληθυσμό των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι το συνώνυμο της πολλά υποσχόμενης μεγάλης χώρας με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες.
Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από τις πιο «δυνατές» παγκόσμια με τους πόρους που διαθέτει και το γεωφυσικό πλούτο της, και βρίσκεται μόλις πίσω µόνο από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία..
Στην περίπτωση όμως της προστασίας για την μόλυνση βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμιση.
Αν και είναι η παγκόσμια δύναμη στην ανακύκλωση αλουμινίου, εξακολουθεί να υπάρχει μόλυνση σε πολλά ποτάμια και πολλές πόλεις, με τα τροπικά της δάση να αποτελούν «χωματερές» για κάθε μορφή συσκευασιών και για πλαστικά απόβλητα.
Η ανακύκλωση τέτοιων συσκευασιών είναι «θείο δώρο» για χιλιάδες φτωχούς που επιβιώνουν συλλέγοντας αυτές.
Ο Roberto da Silva είναι ένας από αυτούς του φτωχούς ανθρώπους και άνεργος.
Για χρόνια, ο ποταμός Tiete River τον έτρεφε με τα ψάρια του, με τον Roberto να εξακολουθεί και σήμερα να ζει από τον ποταμό, όχι ψαρεύοντας, αφού το ποτάμι είναι «νεκρό» πλέον από τη μόλυνση, αλλά μαζεύοντας τόνους πλαστικών συσκευασιών από το μολυσμένο ποτάμι, που περνά δίπλα σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις την Νότιας Αμερικής, το Sao Paulo.
Το «στρατηγείο του» βρίσκεται στην όχθη του ποταμού, στο Santana do Parnaiba, 20 χιλιόμετρα από την πόλη του Sao Paulo, όπου εκεί μαζεύει ότι έρχεται επιπλέοντας από τη μεγάλη πόλη και στη συνέχεια το πουλά σε κέντρο ανακύκλωσης.
Επτακόσια κιλά πλαστικού μέσα από το ποτάμι μαζεύει ο Roberto την εβδομάδα, που του αποδίδουν εισόδημα 4.000 δολάρια το χρόνο.
Έχει και έναν βοηθό - συνεργάτη, τον Esmeraldo που συνεργάζονται άψογα.
Ο Roberto γεμίζει τις αυτοσχέδιες βάρκες, που έχει κατασκευάσει ο ίδιος, με τις συσκευασίες και τα διάφορα πλαστικά από το ποτάμι και επιστρέφει στη όχθη.
Εκεί ο Esmeraldo ξεφορτώνει τη βάρκα μέχρι να γυρίσει και πάλι ο Roberto με τη δεύτερη βάρκα του.
Μάλιστα αδειάζει και το περιεχόμενο (νερό και ότι άλλο) από τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να είναι πραγματικό το βάρος των πλαστικών συσκευασιών που θα πάνε για ανακύκλωση.
«Δεν είναι σωστό να πουλάμε το πλαστικό μαζί με το περιεχόμενο τους», λέει ο Roberto, «πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Είμαστε φτωχοί, όχι όμως κλέφτες όπως οι πολιτικοί μας»!
Αν και δεν χρησιμοποιεί γάντια, μπότες, μάσκα και άλλα προστατευτικά, καθώς το ποτάμι έχει και μια άσχημη μυρωδιά, λέει πως ποτέ δεν έπαθε κάτι από τα νερά του ποταμού, χρόνια τώρα, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό «βιολογικό φαινόμενο».

Του Paulo Whitaker


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site