Μια ακόμα …διάσκεψη για το Κλίμα

Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες συναντήθηκαν από 11 έως και 22 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία για τις ετήσιες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Η γνωστή ως η 19η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή – «COP – 19».
Οι χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση του πώς να δημιουργηθεί μια ευρεία συμμετοχή σε μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα , ενθαρρύνοντας παράλληλα φιλόδοξες μειώσεις στην εκπομπή ρύπων.
Σε δύο χρόνια, στο Παρίσι, το ίδιο σύνολο των χωρών θα συναντηθούν για τη σύναψη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής , που προορίζεται να τεθεί σε ισχύ από το 2020.
Οι αντιπρόσωποι στη Βαρσοβία εργάστηκαν για επιμέρους ζητήματα - όπως το πώς να υποστηρίξουν πολιτικές που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, την αποψίλωση των δασών , και πώς να χρηματοδοτηθεί το έργο που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η πρόκλησή τους : να υπάρξει ευρεία συμμετοχή , ενθαρρύνοντας παράλληλα φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών ρύπων.

Αποχωρούμε από τη βρώμικη διάσκεψη της Βαρσοβίας για το κλίμα
Φυσικά δεν περίμενε κανένας σημαντικές εξελίξεις, όμως στη διάσκεψη, για μια ακόμα φορά, καταγράφηκε η απροθυμία των κυβερνήσεων για διαπραγματεύσεις, με τα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών να έχουν επισκιάσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου.
Για λόγους που εξηγούν σε κοινή τους ανακοίνωση, το WWF, η Greenpeace και άλλες 12 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποφάσισαν να αποσυρθούν από την 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.
Η Σαμάνθα Σμίθ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και την Ενέργεια του WWF δήλωσε σχετικά: «Η απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις δεν μας άφησε άλλη επιλογή από την αποχώρηση. Δεν εγκαταλείπουμε τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, παρά μόνο τη φετινή διάσκεψη, στην οποία τα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών έχουν επισκιάσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του κόσμου. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πούμε ‘αρκετά, ως εδώ’ και να αποχωρήσουμε».
Ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace τόνισε: «Η κυβέρνηση της Πολωνίας έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της να μετατρέψει τις κλιματικές συνομιλίες σε παράσταση για τη βιομηχανία του άνθρακα και του λιγνίτη. Μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά – συνεπικουρούμενες από την αδιαφορία των άλλων κυβερνήσεων – έδωσαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο όσων πλήττονται από τα ακραία φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών».

Σε κοινή δήλωση όλων των οργανώσεων αναφέρεται: «Φτάνει πια! Δηλώσαμε εξαρχής τη συμπαράστασή μας με τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα του τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες την προηγούμενη εβδομάδα και με όλους εκείνους που ζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το δράμα τόσων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, μας υποχρεώνει να είμαστε ειλικρινείς με όσα διαδραματίζονται στην 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βαρσοβία (COP19).Η Διάσκεψη της Βαρσοβίας, αντί να αποτελεί ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τη δίκαιη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αυτή τη στιγμή οδεύει σε πλήρη αποτυχία. Συγκεκριμένα, οι πρακτικές πολλών πλούσιων κρατών υπονομεύουν την ίδια τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή…».
Άλλο ένα λοιπόν συνέδριο, με συζητήσεις επί συζητήσεων που στην πράξη δεν δεσμεύουν κανένα, με τον πλανήτη να εκπέμπει SOS, ή μήπως βάλανε μυαλό οι «μεγάλοι» και θα καθίσουν στο τραπέζι λαμβάνοντας αποφάσεις που δεν θα μείνουν μόνο στα χαρτιά;


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site