Ο πλανήτης έχει πυρετό

Ο πλανήτης μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ανθρώπινο είδος, ενώ το αντίστροφο είναι αδύνατο.

Οι καύσωνες και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα τετραπλασιαστούν στον πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια, ανεξαρτήτως της όποιας ανθρώπινης δράσης από εδώ και στο εξής.
Τα ήδη αποθηκευμένα στα εδάφη της γης αέρια του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν σταθερά την θερμοκρασία ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση που η ανθρωπότητα κινούταν σε πιο αργούς ρυθμούς παραγωγής ενέργειας μειώνοντας τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Η έρευνα των καθηγητών Ντιμ Κούμου και Αλεξάντερ Ρόμπινσον του Ινστιτούτου Έρευνας Επιπτώσεων των Κλιματικών Αλλαγών του Πότσνταμ, βασίστηκε σε δύο βασικά σενάρια επιλογής της ανθρωπότητας:
Στο πρώτο σενάριο με την κωδική ονομασία (RCP 8.5) η παραγωγή ενέργειας συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα όπως και σήμερα. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρξει τετραπλασιασμός (τουλάχιστον) των ακραίων θερμών καιρικών φαινομένων (καύσωνες, ανομβρίες, ξηρασίες) έως το 2040, με την τάση από εκεί και πέρα να παραμένει συνεχώς αυξητική.
Στο δεύτερο σενάριο με την αντίστοιχη ονομασία (RCP 2.6) το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας στρέφεται από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές περιβαλλοντικά μεθόδους. Εδώ, εξαιτίας των ήδη αποθηκευμένων αερίων του θερμοκηπίου στη Γη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών θα τετραπλασιαστούν αναπόφευκτα έως το 2040, παρουσιάζοντας έκτοτε μία σταθεροποίηση ή ίσως και πτώση (αναλόγως των επιλογών παραγωγής ενέργειας).
Η έρευνα των δύο ερευνητών επισημαίνει ότι οι περιπτώσεις σπάνιων και ακραίων υψηλών θερμοκρασιών στις οποίες παρατηρούνται 3 θερμομετρικές αποκλίσεις άνω του μέσου όρου (3-sigma) έχουν πλέον καταστεί σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.
Η έρευνα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου φαινομένου τον ακραίο καύσωνα στη Ρωσία το καλοκαίρι με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την καταστροφή του 40% των γεωργικών εκτάσεων.
Μάλιστα το 5% της επιφάνειας της Γης βιώνει περίπτωση τύπου 3-sigma σε μόνιμη πλέον βάση κάθε καλοκαίρι.
Αντιστοίχως, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων και υψηλών θερμοκρασιών στις οποίες οι θερμομετρικές αποκλίσεις άνω του μέσου όρου φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 5 (5-sigma).
Οι περιπτώσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται τελείως καταστροφικές για την περιοχή στις οποίες θα εκδηλωθούν, εκτιμάται σύμφωνα με την έρευνα ότι θα είναι πιθανότερο να παρουσιαστούν σε μέρη κοντά στον ισημερινό της Γης.
Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πλέον ένα τετελεσμένο στον πλανήτη για τα αμέσως επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως της ανθρώπινης δράσης εφεξής.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site